Projektet formidler og demonstrerer bæredygtige udviklingsveje i forhold til de store økonomiske udfordringer, som landbruget står over for i form af forringet konkurrenceevne, vanskelige indtjeningsvilkår og rammebetingelser samt en stadig vanskeligere risikostyring.
På baggrund af projektets erfaringer og resultater bliver landmanden i stand til at optimere og navigere bedriftsspecifikt, hvilket skaber bedre økonomi og minimerer risikoen på de enkelte bedrifter og derved matcher de udfordringer, som landbruget møder i dag. Projektet vil således understøtte og fastholde muligheden for en god og sund økonomisk udvikling på hver enkelt bedrift – både konventionel og økologisk – gennem formidling af et kvalificeret vidensgrundlag.
Projektets arbejdsområder omfatter demonstration af såvel helt aktuelle og centrale problemstillinger for landbrugsvirksomhederne samt formidling af viden, som bidrager positivt til den strategiske beslutningstagning og landbrugets udviklingsmuligheder på sigt. Projektet indeholder tillige demonstration af rådgivningsmetoder, modeller og værktøjer, der gør landmanden og dennes rådgivere i stand til at træffe økonomisk bæredygtige beslutninger på et mere solidt grundlag.
Der er i projektet stort fokus på hurtigt og effektivt at sprede viden til landmænd og rådgivere med henblik på at få projektets resultater sat i anvendelse i praksis, således at der sker en hurtigere og smidigere tilpasning af primærproduktionen til de udfordringer, som landbruget møder i dag.
Projektet formidler en stor del af den viden, der genereres i ”Robuste økonomiske analyser”. Projekterne indgår derfor i tæt sammenhæng og supplerer hinanden.
Jordrente kan vise størrelsesøkonomiske fordele i økologisk mælkeproduktion, men husk det finansielle aspekt!
Se regnekark.
I det økologiske sædskifteforsøg gennemført af AU viste efterafgrøder sig statistisk sikkert, at hæve jordens frugtbarhed og dermed udbyttepotentiale.
3 casestudier på landmænd som gerne vil skifte fra indkøbt til hjemmeblandet foder.
Vækst er svær at spå om, men alligevel er der en god portion optimisme omkring en stigende efterspørgsel og stigende eksport af økologiske fødevarer fra Danmark.
Konsumægproduktion – Betydningen af at hjemmeblande foder ved Niels Finn.
Noget tyder på at økologiske mælkeproducenter med ”god” jord bør i højere grad gå efter synergienerne mellem mælkeproduktion og salgsafgrøder end økologiske mælkeproducenter på lettere jorder.
Økonomien i at omlægge korn til kernemajs og anvende det til foder på svinebedrift - case 2.
Økonomien i at omlægge korn til kernemajs og anvende det til foder på svinebedrift - case 3.
Test på integrationen mellem danske og amerikanske priser på råvarer.
En målrettet regulering vil forbedre produktionsmulighederne for konventionel produktion gennem øget N-tilførsel på visse arealer. Dette vil dog også medføre ændringer i konkurrenceevnen mellem konventionel og økologisk produktion.
21. maj 2015 er der afholdt en workshop omkring excel og datahåndtering i R og excel integration.
Analyse viser, at bedriftens bonitet har indflydelse på, hvor mange køer det bedst tjener sig at have pr. hektar for økologiske mælkeproducenter.
Den bedste strategi for grovfodertildeling for økologiske slagtesvin afhænger meget fra bedrift til bedrift.
Hvis et kg kvælstof giver ca. 15 kerner, så kan man nemt beregne den mistede indtægt, hvis man udelader konventionel husdyrgødning i den økologiske produktion. For et sædskifte baseret på korn vil det reducerede udbyttet med 700–1.000 kg korn pr. ha.